Gasvrij wonen

Gasvrij wonen

Gasvrij wonen: uiteindelijk moeten we daar allemaal aan gaan geloven. Toch kan het in de praktijk nog behoorlijk lastig zijn om gasvrij te wonen. Dat geldt met name wanneer je al een wat ouder huis hebt. De opgave om gasvrij te gaan wonen is niet eenvoudig. Toch is het niet onhaalbaar. In dit artikel leggen we je uit wat gasvrij wonen betekent en welke mogelijkheden er voor jou zijn. Zo hopen we dat het makkelijker voor je wordt om een gasvrije toekomst dichterbij te brengen.

Waarom moeten we gasvrij wonen?

Voordat we aan dit artikel beginnen is het wellicht goed om eerst uit te leggen waarom gasvrij wonen belangrijk is. Er zijn twee redenen waarom Nederland van het gas af wil. De eerste reden is Groningen. Nederland is jarenlang warm gehouden met Gronings aardgas. Dat was altijd een luxe, maar aan die luxe komt nu een einde. De aardbevingen die door de aardgaswinning veroorzaakt werden konden niet langer doorgaan. Daarom heeft het kabinet besloten dat de gaskraan dicht moest. Het gevolg is dat we nu veel gas moeten importeren. Dat gas is over het algemeen schaliegas. Schaliegas wordt op een milieuonvriendelijke manier gewonnen. Uiteindelijk is het dan ook belangrijk om van het gas af te gaan. Wanneer we van het gas af zijn, brengen we als land minder schade toe aan het milieu.

Hoe kan een woning gasvrij worden?

Gasvrij wonen klinkt natuurlijk mooi, omdat je het klimaat spaart. In sommige gevallen kan aardgasvrij wonen ook nog eens beter zijn voor je portemonnee. De vraag is echter: hoe kan je gasvrij wonen? Globaal gezien zijn er de volgende drie opties:

1. All electric

2. Hybride

3. Via een warmtenet

Hierbij moet opgemerkt worden dat het in de praktijk nog onderzocht moet worden of de tweede optie een reeële optie is.

All Electric

Bij een zogenaamde all electric oplossing ga je gasvrij wonen door een warmtepomp te installeren. Een warmtepomp pompt warmte op uit de grond. Een warmtepomp verbruikt relatief veel stroom. Daarom wordt een warmtepomp vaak gecombineerd met zonnepanelen. Een warmtepomp kan niet in iedere woning geplaatst worden. Dat komt vooral omdat de warmte die een warmtepomp kan leveren niet zo hoog is. Het is dus een vereiste dat een woning heel goed geïsoleerd is om een all electric oplossing te realiseren.

Een hybride oplossing

Zoals gezegd is het voor een all electric oplossing nodig dat je huis heel goed geïsoleerd wordt. Voor oudere woningen is dit in de praktijk vaak niet een optie. Voor de oudere woningen wordt daarom wel gedacht aan een soort hybride oplossing. Bij een hybride oplossing behoud je een cv-ketel en ga je dus niet helemaal gasvrij wonen. Op koude dagen springt je cv-ketel dan bij. Je gaat dan dus wel veel minder gas verbruiken. De vraag is echter hoe realistisch deze oplossing is. Het kost namelijk heel veel geld om alle gasleidingen in Nederland te beheren en veilig te houden. Wanneer er maar een klein beetje gas door vervoerd wordt, is dat waarschijnlijk niet rendabel.

Gasvrij wonen door middel van een warmtenet

Je kan ook op een andere manier gasvrij gaan wonen. Dat kan door je huis aan te laten sluiten op een warmtenet. Bij een warmtenet wordt ergens op een centrale locatie warmte opgewekt. Die warmte wordt dan verspreid naar de woningen die op het warmtenet zijn aangesloten. Een warmtenet wordt meestal per wijk aangelegd. De warmte die via het warmtenet wordt aangeleverd wordt dan op een duurzame manier opgewekt. Een warmtenet wordt meestal ingezet voor woningen die moeilijk te isoleren zijn en waar een all electric oplossing dus niet mogelijk is.

Het grote voordeel van een warmtenet is dat de woning niet ingrijpend aangepast hoeft te worden. Er is ook een nadeel: het is niet mogelijk om heel Nederland op een duurzame manier van warmte te voorzien via een warmtenet.

Gasvrij wonen: het is een hele uitdaging

Zoals gezegd zijn er meerdere redenen om van het aardgas af te gaan. Gasvrij wonen is voor veel mensen dan ook aantrekkelijk. Het hangt echter van jouw specifieke woning af welke oplossing voor jou het meest aantrekkelijk is. Wanneer je meer wilt weten of gasvrij wonen, dan kan je bij je gemeente terecht. Zij kunnen je meer vertellen over hoe je gasvrij kan gaan wonen en of er bijvoorbeeld binnenkort een warmtenet bij jou in de buurt wordt aangelegd.

wmc-admin-wp