Keukenmaatjes

Kook of bak jij wel eens volgens een recept? Dan heb je je vast wel eens afgevraagd hoe het nou precies zit met de aangegeven hoeveelheden. Bijvoorbeeld als je een theelepel zout nodig hebt, hoeveel is dat dan precies? Theelepels zijn er immers in verschillende maten, dus klopt de hoeveelheid dan nog wel? Datzelfde probleem kun je krijgen bij eetlepels of bij een cup (kopje) meel of rijst. Ik zat daar zelf ook regelmatig mee te klungelen, dus werd het tijd om me daar eens in te gaan verdiepen. Ik heb het voor je uitgezocht en inmiddels is het me duidelijk. Ik zal het in deze blog verder proberen uit te leggen.

Hieronder zie je wat de verschillende maten inhouden, en hoe je de ene maat kunt vervangen door een andere. Daarom is het ook interessant om te weten hoeveel theelepels in een eetlepel passen.

Je kunt het jezelf natuurlijk ook stukken gemakkelijker maken, namelijk met keukenmaatjes. Dat zijn handige maatschepjes die precies de goede maat aangeven. Je koopt deze op internet of in huishoudelijke zaken. Een setje bestaat uit verschillende maten lepels en/of cups, en de maat staat er ook nog eens op vermeld. Heel handig en gemakkelijk. Ik heb zelf laatst ook zo’n setje met keukenmaatjes aangeschaft en ik gebruik ze dagelijks bij het koken en bakken. Vooral de theelepels en eetlepels gebruik ik veel, ook de hele kleine maten zoals een ½ of 1/4 theelepel, bijvoorbeeld voor kruiden.

Maar nu is het tijd voor de theorie, zodat alles je hopelijk een stuk duidelijker gaat worden, en je ook uit de voeten kunt als je nog niet van die handige keukenmaatjes tot je beschikking hebt.

Theelepel

1 theelepel is hetzelfde als 1 tl, 1 tsp of 1 teaspoon. De internationaal vastgestelde inhoud is 5 ml. In deze blog noem ik deze voortaan ‘theelepel’. Soms wordt er in recepten ook ½ of ¼ theelepel aangegeven. Deze hebben respectievelijk een inhoud van 2,5 en 1,3 ml.

Eetlepel

1 eetlepel is hetzelfde als 1 el, 1 tbsp of 1 tablespoon. De internationaal vastgestelde inhoud is 15 ml. In deze blog noem ik deze voortaan ‘eetlepel’. Soms wordt er in recepten ook ½ eetlepel aangegeven. Deze heeft een inhoud van 7,5 ml.

Als je een beetje kunt rekenen, weet je dus dat 1 eetlepel hetzelfde is als 6 theelepels, en een halve eetlepel hetzelfde als 3 theelepels.

Soms zie je in recepten ook staan ‘cc’. Hoeveel is dat dan zul je denken. Het antwoord is simpel: dat is precies hetzelfde als ml. Dus bijvoorbeeld 1 cc is 1 ml (milliliter). De vermelding cc zie je steeds minder vaak voorkomen in recepten. De benaming ml wordt tegenwoordig als standaard gehanteerd.

Cups

Vooral in buitenlandse recepten kom je ook regelmatig cups (kopjes) tegen, bijvoorbeeld om de hoeveelheid meel of rijst aan te geven.

1 cup is 240 ml (dat zijn 16 eetlepels)

½ cup is 120 ml (dat zijn 8 eetlepels)

¼ cup is 60 ml (dat zijn 4 eetlepels)

1/8 cup is 30 ml (dat zijn 2 eetlepels, oftewel 12 theelepels)

Grammen

Naast hoeveelheden afmeten qua inhoud, dus met lepels of met milliliters, kunnen hoeveelheden ook worden aangegeven en afgemeten in gewicht, Dus in grammen. Om je geheugen op te frissen hierbij een overzicht van de gewichtshoeveelheden.

1 kilogram of kilo is 1.000 gram

1 pond (dus halve kilo)  is 500 gram

1 ons is 100 gram.

Wist je trouwens dat 1 liter water precies 1 kilogram weegt? Als je dan doorrekent, is 1 gram water dus hetzelfde als 1 milliliter (ml) en 100 gram water is hetzelfde als 100 ml (of 100 cc). Hetzelfde geldt ook voor andere dunne vloeistoffen zoals thee en zwarte koffie. Maar heb je een dikkere vloeistof, zoals honing, stroop of yoghurt, dan gaat de vergelijking van 1 ml is 1 gram niet op, omdat het soortelijk gewicht van deze dikke vloeistoffen hoger is dan die van water.

Hopelijk hebben maataanduidingen voor jou nu geen geheimen meer.

wmc-admin-wp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *