10 tuintrends: inspiratie voor in je tuin

10 tuintrends: inspiratie voor in je tuin

Wellicht heb je op dit moment al een mooie tuin, maar ben je op zoek naar inspiratie voor een nog mooiere tuin. Mogelijk ga je binnenkort verhuizen en wil je dan ook gelijk je tuin aanpakken. Wat je situatie ook is, je bent in ieder geval aan het goede adres. In dit artikel geven we je namelijk de laatste 10 tuintrends. Met deze 10 trends voor in de tuin ben je in staat om je tuin nog mooier te maken en aan te laten sluiten op de laatste trends.

We blijven langer in de tuin

Wanneer je een mooie tuin hebt aangelegd, dan is het natuurlijk zonde om alleen in de zomer of op andere mooie dagen in de tuin te zitten. Steeds meer mensen kiezen er dan ook voor om een overkapping in de tuin te laten maken, zodat ze ook op minder mooie dagen buiten kunnen zijn. Wanneer je terrasverwarmers of een houtkachel in je tuin plaatst, kan je nog langer in de tuin genieten.

Dieren in de tuin zijn steeds meer welkom

De meeste mensen hebben als kind een vogelhuisje gemaakt en in de tuin gezet. Je ziet echter dat ook steeds meer volwassenen de moeite nemen om dieren in hun tuin welkom te heten. Het kan dan gaan om vogels, maar de laatste jaren zie je dat er ook steeds mee aandacht komt voor kleinere dieren, zoals insecten.

Tegels raken uit de mode

Het ligt een beetje in het verlengde van de vorige trend, maar je ziet dat tegels minder vaak in een tuin geplaatst worden. Dat heeft niet alleen esthetische redenen. Het is ook beter voor de natuur wanneer er minder tegels in een tuin geplaatst worden. Zo loopt het regenwater bijvoorbeeld minder goed weg wanneer er veel tegels in een tuin liggen.

Het zijn goede tijden voor barbecue verkopers

We hebben de afgelopen jaren steeds meer mooie zomers in Nederland gezien. Natuurlijk zit er af en toe wel een uitzondering tussen, maar over het algemeen worden de zomers steeds mooier. Mede om die reden eten Nederlanders steeds vaker buiten. Het zijn dan ook goede tijden voor de verkopers van barbecues en buitenkeukens. Nederlanders schaffen die namelijk massaal aan.

Buiten en binnen lopen meer over

Je ziet de laatste tijd ook steeds vaker dat de harde scheiding tussen buiten en binnen steeds meer begint te vervagen. Mensen kiezen steeds vaker voor een mooi terras, met deuren die openslaan. Op deze manier zie je dat de buiten en binnen steeds meer één geheel worden.

De natuur krijgt de vrije loop

Een andere trend voor in de tuin die we steeds vaker zien is dat de natuur de vrije loop wordt gelaten. Natuurlijk: Nederlanders blijven van orde en netheid houden. Dat is logisch. Het is hele strakke begint er echter een beetje van af te gaan. Steeds vaker zie je dat tuinen zelfs een beetje rommelig mogen worden en dat er meer aandacht komt voor de natuur.

Tuinen worden steeds vaker onderhoudsarm

Iedereen is druk, druk, druk. Dan is het niet altijd prettig om een tuin te hebben die veel onderhoud vergt. Je ziet daarom dat steeds meer mensen er voor kiezen om een tuin te nemen die weinig onderhoud vergt. Dat hoeft overigens niet per sé door je tuin helemaal vol te leggen met tegels. Je kan je tuin ook voorzien van mooie heesters en borders. Zo heb je toch een groende tuin die weinig onderhoud vergt.

Er komt meer ruimte voor water in de tuin

Het wordt de komende decennia een uitdaging hoe we met regenwater omgaan. Dat geldt met name voor het deel van Nederland dat erg bebouwd is. Daarom krijgt water in de tuin een prominente plaats. Sommige mensen kiezen er zelfs voor om een wadi aan te leggen. Een wadi fungeert als een buffer wanneer er veel regenwater valt.

Tuinmeubelen worden duurzamer

Het is natuurlijk fijn wanneer je gezellig buiten kan vertoeven, maar is dat ook duurzaam? Tuinmeubelen werden in het verleden nog weleens op een milieu-onvriendelijke manier geproduceerd. Die trend begint een beetje te kantelen. Steeds vaker zie je dat consumenten kiezen voor duurzame tuinmeubelen.

De tuin is een plek voor het hele gezin

Steeds vaker zie je dat een tuin een plek voor het hele gezin wordt. Niet langer is een tuin alleen een plaats om gezellig te vertoeven en moet de tuin (met tegenzin) onderhouden worden. Je ziet steeds vaker dat ouders de tuin samen met hun kinderen onderhouden om ze zo meer te leren over hoe de natuur werkt.

Kies vooral een tuin waar je je prettig in voelt

In dit artikel hebben we je 10 trends in de tuin laten zien. De belangrijkste tip die we je echter kunnen geven is: kies een tuin waar je je prettig in voelt, daar heb je uiteindelijk het meeste aan.

wmc-admin-wp