Isoleren van je woning: dit kan het je opleveren

Isoleren van je woning: dit kan het je opleveren

Het isoleren van je woning kan je veel geld besparen. Met het isoleren van je woning zorg je er echter niet alleen voor dat je energierekening omlaag gaat. Door je woning goed te isoleren verbruik je ook minder energie. Hierdoor zorg je er voor dat de CO2-uitstoot (een klein beetje) omlaag gaat. In dit artikel leggen we je uit wat het isoleren van je woning voor jou op kan leveren en gaan we kort in op de subsidies die je kan krijgen wanneer je je woning gaat isoleren.

Wat is isoleren?

Wanneer je een woning gaat isoleren, dan zorg je er eigenlijk voor dat je zo efficient mogelijk met energie omgaat. Je zorgt ervoor dat er geen warmte verloren gaat in de wintermaanden en dat er in de zomermaanden zo min mogelijk warmte je huis binnenkomt. Zo wordt het wooncomfort vergroot en daalt je elektriciteitsrekening. Het verwarmen van je woning kost immers energie, maar het koelen van je woning kost ook energie. Een airco verbruikt immers veel stroom. Door je woning te isoleren ga je dus efficiënter met energie om en bespaar je geld.

Een woning isoleren: wat is aantrekkelijk en wat niet?

Er zijn verschillende manieren om je woning te isoleren. Niet iedere vorm van isolatie is rendabel. Over het algemeen geldt dat de maatregelen die je als eerste neemt het meeste opleveren. Iedere volgende maatregel levert minder besparing op. Dit artikel is daarom met name interessant voor mensen die nog niet zoveel aan isolatie hebben gedaan.

Er zijn verschillende manieren om je woning te isoleren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Glasisolatie
  • Vloerisolatie
  • Dakisolatie
  • Spouwmuurisolatie
  • Bodemisolatie

Al deze vormen van isolatie zorgen ervoor dat je energierekening omlaag gaat, omdat je minder energie nodig hebt om je huis aangenaam warm te houden.

Glasisolatie

Wanneer je je woning wilt isoleren, dan is glasisolatie een aantrekkelijke optie. Echter, de meeste woningen zijn al voorzien van dubbelglas. Wanneer je woning nog enkelglas heeft, dan is het vaak zeer rendabel om dubbelglas te laten plaatsen. Dubbelglas zorgt ervoor dat de warmte niet zo makkelijk via het glas de woning kan verlaten. De overheid maakt het aantrekkelijk voor woningeigenaren om dubbelglas te laten plaatsen. Zo zijn er vaak regionale subsidies voor het plaatsen van dubbelglas. Ook zijn er regelmatig landelijke subsidies voor het aanbrengen van dubbelglas. Deze subsidies kunnen bestaan uit geldbedragen die je krijgt wanneer je dubbel glas laat plaatsen, of kortingen die je bijvoorbeeld op het btw-tarief krijgt. Op deze manieren wordt het nog aantrekkelijker om dubbelglas te laten plaatsen.

Spouwmuurisolatie

Veel woningeigenaren kiezen ervoor om spouwmuurisolatie toe te passen. Er zijn veel voordelen aan spouwmuurisolatie. In de eerste plaats is de investering relatief laag en de terugverdientijd hoog. De meeste woningen die tussen 1920 en voor 1976 zijn gebouwd hebben een holle spouw. Dat betekent dat de warmte de woning snel en gemakkelijk kan verlaten. Dat is natuurlijk zonde. Bij spouwmuurisolatie wordt de muur geïsoleerd. Dit kan redelijk eenvoudig gedaan worden. De meeste woningen kunnen al binnen een dag van spouwmuurisolatie voorzien zijn. Het hangt natuurlijk erg af van je persoonlijke situatie, maar gemiddeld kost spouwmuurisolatie ongeveer €2000 en bespaar je jaarlijks ongeveer €600. De terugverdientijd van spouwmuurisolatie is dus minder dan vier jaar.

Dakisolatie

Wanneer je een wat oudere woning hebt, dan is de kans groot dat er veel warmte verloren gaat via het dak. Het kan dan heel aantrekkelijk zijn om het dak te isoleren. In sommige gevallen is de terugverdientijd van dakisolatie slechts 2 jaar. Wanneer je een moeilijk te betimmeren dak hebt, dan kan het aantrekkelijk zijn om de zoldervloer te laten isoleren. Hierdoor bespaar je minder energie, maar de kosten van zoldervloer isolatie zijn ook lager. Hierdoor is het rendement op je investering nog steeds hoog.

Waarom is het nu een goed moment om je huis te isoleren?

Er zijn meerdere redenen waarom het juist nu een goed moment is om je huis te isoleren. In de eerste plaats geldt natuurlijk: hoe eerder je begint met isoleren, hoe eerder je begint met besparen. In de tweede plaats geldt dat de rente heel laag is. Wanneer je geld moet lenen om je woning te verduurzamen, dan doe je dit nu tegen een zeer aantrekkelijke rente. In de derde plaats geldt ook dat wanneer je je woning duurzamer maakt, de waarde van je huis verder stijgt. Een investering in isolatie verdien je dus niet alleen terug vanwege de besparing op je energierekening.

In de derde plaats zijn er voor veel verschillende vormen van isolatie subsidies beschikbaar. We kunnen daar op deze site geen overzicht van geven, omdat ze soms op regionaal niveau worden aangeboden, of omdat ze snel zijn “uitverkocht”. Het is echter wel aan te raden om voor dat je isolatie-investeringen doet, goed te kijken welke subsidiemogelijkheden er zijn.

wmc-admin-wp